Stațiunea în gestiunea Societății

Băile Govora este o stațiune fondată în întregime la sfârșitul secolului XIX în jurul izvoarelor minerale, într-o zonă delimitată și amenajată ca Parc Central. Abia după înfiinţarea Societatății Govora-Călimăneşti  în 1910, parcul a cunoscut o puternică  transformare, fiind amenajat de către peisagistul francez, Emile Pinard, care colaborase cu  Edouard Redont în anii 1900 la elaborarea planurilor pentru Parcul Romanescu din Craiova. Unul dintre cei mai importanți pași l-a constituit dezvoltarea edilitară și construcția Uzinei de apă și electricitate care să  asigure alimentarea cu apă potabilă, dar și pomparea apelor termale pănă la Stabiliment. Însă  investițiile care aveau să definească definitiv imaginea parcului și a stațiunii au fost reconstrucția Stabilimentului de Băi după planurile arhitectului  francez Ernest Doneaud sub antrepriza Puklicky&Brătescu și înlocuirea Hotelului Statului nr. 2 cu Hotelul Palace.

„Din depărtare încă se zărea clădirea aceasta nouă și impunătoare situată pe o înălțime care domină întreaga stațiune. Amintind hotelurile mari din Europa și mai cu seamă pe acelea care strălucesc și se oglindesc în apa verzuie a lacului Leman, marele hotel din Govora… se prezintă cu totul ce cere confortul modern, lux, aranjament artistic, curățenie, liniște și mai presus de toate un serviciu care nu lasă nimic de dorit.”

Gazeta Ilustrată, anul IV, nr. 14/14 martie 1915

După încheierea Primului Război Mondial, pe lista investițiilor realizate de Societatea Govora-Călimănești s-au adăugat construirea Casinoului și a Hotelului Balneara, precum și numeroase lucrări de infrastructură necesare funcționării stațiunii. Printr-un vast program de lucrări, societatea şi-a propus să dea o mai mare dezvoltare staţiunii, prin aducerea acesteia la nivelul celor din Occident, exemplul ei fiind urmat şi de numeroşi particulari, care şi-au construit vile, hoteluri și locuințe private, schimbând cu totul aspectul staţiunii până la sfârșitul perioadei interbelice.

Inspirat din cultura franceză, acest nucleu al imobilelor și echipamentelor balneare constituie și astăzi cartierul istoric al stațiunii, reprezentativ pentru stațiunile balneare din spațiul extracarpatic.

Ionela Dinescu – ”Istoria Stațiunii Băile Govora 1879-1989”

Decizia Consiliului de Administrație nr. 245 din 27.11.2023

Băile Govora S.A. 2023

Decizia Consiliului de Administrație nr. 246 din 04.12.2023

Băile Govora S.A. 2023

Rezervă o experiență

Pentru a verifica disponibilitatea și tarifele, vă rugăm să completați formularul de mai jos și vă vom contacta în termen de 24 de ore.