Numele staţiunii Băile Govora se leagă de cel al Mănăstirii Govora care este situată în localitatea Govora Sat din judeţul Vâlcea, și dupa semnificație, Govora în limba slavă înseamnă cuvânt sau vorbă. Istoricul staţiunii Băile Govora este legat de numele a două personalităţi: Vintilă I.C. Brătianu ( 1821-1891), fost prim ministru al României şi al generalului dr. N. Popescu Zorileanu care în urmă cu 130 de ani au pus bazele acestui aşezământ profilat pe tratarea afecţiunilor respiratorii şi reumatismale. Dezvoltarea staţiunii se datorează și cercetării medicale la care şi-au adus contribuţia ing. Anghel Saligny și A. Bernard, precum și geologul francez Bochet.

Istoria spune ca apele minerale au fost descoperite de locuitori ai localităţilor din zonă în vara anului 1876. Vintilă I.C. Brătianu a aflat despre efectele apelor minerale descoperite la Băile Govora și a solicitat generalului Popescu Zorileanu să efectueze analize acestor ape. În 1884, A. Bernard , şeful laboratorului de chimie al Universităţii Bucureşti, face primele analize ale acestor ape constatând că acestea conţin multă sare şi iod la litru de apă. Apele sunt reanalizate de către ing. Anghel Saligny, hotărându-se să se treacă la constatarea eficienţei terapeutice , prin aplicarea apelor asupra pacienţilor din ambulanţa organizată pe lângă Mănăstirea Govora cu soldaţii răniţi şi întorşi de pe frontul războiului de independenţă. În 1883, dată fiind valoarea apelor descoperite, la iniţiativa lui Vintilă I.C. Brătianu – prim ministru , prin intermediul unor schimburi de terenuri , statul român devine proprietarul acestor zăcăminte minerale şi astfel  începe amenajarea viitoarei staţiuni balneare Govora. Dr. Zorileanu a iniţiat primele lucrări balneare la Govora, proiectul general fiind încredinţat inginerului BOCHET , un specialist cu renume mondial din Franţa .
Astfel, staţiunea a început să se dezvolte continuu prin societatea Govora-Calimănești care a concesionat exploatarea apelor minerale în 1910 de la statul român, a dezvoltat proiecte de anvergură privind infrastructura de captare, transport și utilizare a apelor minerale, precum și o serie de imobile cu o valoare arhitecturală deosebită. Între anii 1911 – 1914 s-au construit Hotelul nr. 2, astăzi Hotelul Palace***, cu 240 camere (primul hotel din România cu baza balneo proprie), Pavilionul Central de Băi și faimosul Cazino. Ulterior mai multe instituţii ale statului şi-au ridicat pavilioane de tratament şi cazare cum sunt : Hotel Silva , Sanatoriul Militar actual hotel Belvedere***, Vila Băncii Naţionale şi Vila CFR. Mai târziu, în anul 1938 s-a construit Hotelul Balnear actualul Hotel Parc **, iar diverşi întreprinzători particulari au construit numeroase vile , multe dintre ele adevărate capodopere de arhitectură.
Faima staţiunii se datorează cercetării medicale la care şi-au adus contribuţie medici şi savanţi de renume din ţară precum şi din întreaga Europă. După statisticile întocmite de generalul dr. Zorileanu a reieşit că până în anul 1904 au urmat cura balneara la Băile Govora 18 900 suferinzi din care 69 % s-au vindecat. În timpul celui de-al doilea război mondial , activitatea staţiunii a încetat, subsolurile unor vile de aici fiind folosite pentru depozitarea unor tezaure sau alte valori ce trebuiau ferite din calea ocupanţilor.
LOCALIZARE.

Staţiunea Băile Govora este situată în judeţul Vâlcea, în zona depresionară subcarpatică din nord-estul Olteniei la o distanţă de 20 km. de Rm. Vâlcea, pe o derivaţie a şoselei către Horezu şi Tg. Jiu , pe valea pârâului Hinţa , la o altitudine de 330 – 380 m, într-o zonă de un farmec deosebit, cu dealuri împădurite cu fag, brad, stejar, molid şi salcâm, în suprafață de 370 ha. Băile Govora este atestată ca stațiune balneara de interes național şi european, cuprinde staţiunea propriu-zisă şi mai multe localităţi învecinate. Vegetaţia naturală dă pitorescul şi nota de particularitate a staţiunii, ceea ce face să fie căutată tot timpul anului de foarte mulţi turişti din ţară şi străinătate.
Parcul balnear din Govora, cel ma mare parc balnear din România cu o suprafață de aprox. 20 ha și alei cu o lungime totală de 5-6 km, a fost proiectat de arhitectul peisagist Emil Pinard în anul 1930, și este unic prin arhitectura sa specifică începutului secolului al XX – lea. Ecosistemul său care reuneşte specii indigene de foioase, unele caracteristici arealului montan (conifere) şi specii exotice care convieţuiesc într-o armonie desăvârşită întăresc senzaţia de unicitate şi grandoare. Una din terapiile foarte eficiente de la Govora, este cura de teren, mai exact sunt plimbările în aer liber foarte recomandate de medici.

Climatul în stațiune este continental moderat cu influenţă mediteraneană , umiditatea aerului fiind relativ constantă, cu veri răcoroase, ierni blânde, şi o serie de factori naturali care au creat faima staţiunii.

Pentru timpul petrecut în Govora, în stațiune ve-ți găsi restaurante, terase, Centru SPA la hotel Palace, ștrand balnear Salus cu bazin cu apa iodată, spații comerciale, agenții de bancă, serviciu de schimb valutar, agenție loto, asistență medicală permanentă și mijloc de transport pentru urgențe medicale asigurat de echipa de urgențe ISU, asistență medicală balneară, farmacii, centru de informare turistică, muzeu de arheologie, locuri de promenadă iluminate și amenajate, terenuri sportive pentru tenis și fotbal, terenuri de joacă pentru copii și loc special amenajat pentru skatebord, pistă pentru biciclete și trasee pentru ATV-uri.

ACESUL ÎN STAȚIUNE.

Accesul în stațiune se poate face cu transportul în comun, transport personal, feroviar sau aerian.

Transportul în comun este asigurat de compania de transport locala Matdan: zilnic din ora în ora.  Transportul național până în Băile Govora este asigurat de companiile de transport Ionescu și Dacos : 2 curse pe zi între Băile Govora și București.

Accesul în Govora cu transportul personal se face astfel:

1.București – Pitești (A 1) – Râmnicu Vâlcea (DN 7) – Băile Govora (DN 67)

  1. Sibiu – Râmnicu Vâlcea ( E 81 ) – Băile Govora (DN 67)
  2. Târgul Jiu – Băile Govora ( DN 67 )
  3. Craiova – Drăgășani ( DN 64 ) – Băile Govora ( DN 67 )

Distanțe către principalele orașe din zonă:

Pitești – 80 km, Sibiu – 120 km, Craiova – 125 km, București – 205 km, Brașov -230 km, Tg. Jiu – 100 km.

Transportul feroviar:  toate trenurile opresc în Gara Râmnicu Vâlcea de unde se pot lua curse auto până în stațiune.

Transportul  aerian: stațiunea Govora se afla pe raza a 3 aeroporturi din România, toate 3 fiind aeroporturi internaționale, pe care aterizează și de pe care zboară companii aeriene către toate țările europene și nu numai.

Distanțe:

  • aeroportul Internațional Sibiu – 120 km,
  • aeroportul Internațional Otopeni-Bucuresti – 205 km,
  • aeroportul Internațional Craiova – 125 km.

HOTELURI ȘI PENSIUNI
HOTEL PALACE ****
Monument istoric VL-III-m-B-09644,  proiectat de arhitectul francez Ernest Dornaud și construit de inginerii N.I. Brătescu și A. Puklicky în perioada 1910–1914, hotelul Palace de 4*, este situat în centru parcului din Băile Govora și are o capacitate de 245 locuri de cazare,  repartizate pe 5 etaje astfel: 5 apartamente, 108 camere duble și 19 camere single printre care și spații special amenajate pentru persoane cu dizabilități. Hotelul are restaurant cu capacitate de 176  locuri, bar de zi cu 40 locuri, terasă de vară cu 100 locuri, boutique cu artizanat handmade, bază balneo proprie, centru SPA deschis și pentru turiști care nu sunt cazați în hotel, piscină exterioară de vară, loc de joacă pentru copii (exterior) și parcare proprie cu 80 locuri.

 

HOTEL BELVEDERE ***
Renovat în anul 2005, astăzi hotelul Belvedere de 3* are o capacitate de 76 locuri de cazare repartizate pe 3 etaje astfel:  3 apartamente, 1 garsonieră, 17 camere twin și 17 camere matrimoniale. Toate camerele sunt dotate cu TV, cablu, măsuță de lucru, minibar, telefon, internet, baie proprie cu produse de îngrijire, feon și prosoape. Restaurantul hotelului are capacitate de 94 locuri, terasa de vară oferă 64 locuri, barul de zi 20 locuri; deasemeni hotelul are lift, parcare proprie gratuită, curte interioară, foișor și loc de joacă pentru copii. Baza de tratament proprie a hotelului dispune de cabinete medicale BFT pentru electroterapie, magnetoterapie, inhaloterapie, hidroterapie și kinetoterapie. Sala de conferință oferă 80 locuri și este dotată cu ecran de proiecție, videoproiector, birotică și acces la internet.

 

HOTEL PARC **
Situat aproape de centrul oraşului, hotelul Parc de 2*  are o capacitate de cazare de 176 locuri repartizate pe 5 etaje în 88 camere twin dotate cu TV, cablu, masuță de serviciu, baie proprie cu produse de îngrijire și prosoape. Restaurantul are capacitate de servire de 160 locuri, barul de zi – 20 locuri, terasa de vară oferă 60 locuri, deasemeni 2 lift-uri, servicii de internet în zona publică și parcare.

Baza de tratament proprie a hotelului este cea mai mare baza balneo din Băile Govora. Dispune de cabinete medicale BFT, cabinete pentru electroterapie, magnetoterapie, inhaloterapie, hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie și poate asigura tratament de prevenție și recuperare pentru 400 persoane/zi care pot veni la tratament în regim hotelier sau ambulatoriu (turiști din afara hotelului).

CASA GOVOREANĂ***
Popas cu specific tradiţional oltenesc, pensiunea Casa Govoreana*** oferă 8 locuri cazare repartizate în 3 camere duble și un apartament, un salon-restaurant tradiţional cu 42 locuri, o cramă cu capacitate de 42 locuri, terasă acoperită cu 60 locuri, curte interioară, internet și parcare proprie.

 

ŞTRAND SALUS*
Ștrandul Salus*  este situat la intrarea în oraşul Băile Govora. Oferă 48 spații de cazare în căsuțe de tip camping și 40 locuri de campare cu caracter sezonier, o zonă de bar cu terasă – 30 locuri unde se pot servi prepatate la grătar, parcare proprie și 3 banize, unul cu iod și 2 cu apă dulce. Ștrandul Salus este renumit pentru bazinul cu apă iodată, în ale carui băi ajută la tratarea bolilor osteoarticulare cum sunt artrozele, mialgiile(afecțiuni muscular), traumatisme de felul entorse, luxații, fracturi consolidate, sindroame miofasciale, reumatismale și dermatoligice (psoriazis).

 

GARANȚIA CALITĂȚII este confirmată de clienții noștri și de organismul de certificare CERTIND SA, membru a EFGM – European Foundation for Quality Management.

SC Baile Govora SACUI RO 1482277 si J38/632/1991